Så sorterar du ditt matavfall
Matavfall
Arvika Fastighets AB:s alla hyresgäster ska sortera ut sitt matavfall.
Så här går insamlingen till
För dig som bor i flerfamiljshus har källsorteringshuset, eller där sopkärlen står idag, kompletteras med bruna matavfallskärl.
Under diskhon får den befintliga soppåsen dela utrymme med en ventilerad behållare där du sätter matavfallspåsen. Påsen är konstruerad för att tåla fuktigt matavfall och går inte sönder om du handskas med den på rätt sätt.
Det är viktigt att du inte använder andra påsar för matavfallet än de som du får av Arvika Fastighets AB. De påsarna är specialgjorda för matavfallet, andra påsar kan förstöra återvinningsprocessen.
Du som har ett eget sopkärl, har två fack i kärlet. I ena facket slänger du matavfall och i det andra slänger du övriga hushållssopor. Om påsarna tar slut, "flaggar" du för detta genom att klämma fast en tom påse i sopkärlets lock. Bor du istället i flerfamiljshus finns mer påsar att hämta i källsorteringshuset, eller där vi har anvisat. Vet du inte var du hittar fler papperspåsar, är du välkommen att kontakta oss via vår kundtjänst.
Vad är matavfall?
I princip allt som går eller har gått att äta är matavfall såsom matrester, mat med utgånget datum, godis med mera. Även räkskal, köttben, potatisskal och kaffesump sorteras som matavfall.
Exempel på matavfall:
- Matrester
- Köttben, fisk och räkskal
- Frukt- och grönsaksrester
- Pasta, potatis och ris
- Ägg och äggskal
- Kaffe och te (både sump och filter!)
- Bröd, kakor, godis och snacks
- Vissna blommor och krukväxter
- Hushållspapper
- Ofärgade servetter
Detta ska inte sorteras som matavfall:
- Dammsugarpåsar
- Färgade servetter
- Blöjor, bindor, tops och plåster
- Snus, fimpar och tuggummi
Papperspåsar för matavfall
Det är viktigt att du inte använder andra påsar för matavfallet än de som du får av Arvika Fastighets AB. De påsarna är specialgjorda för matavfallet, andra påsar kan förstöra återvinningsprocessen.
Du som har eget sopkärl; om påsarna tar slut, "flaggar" du för detta genom att klämma fast en tom påse i sopkärlets lock. Bor du istället i flerfamiljshus finns mer påsar att hämta i källsorteringshuset, eller där vi har anvisat. Vet du inte var du hittar fler papperspåsar, är du välkommen att kontakta oss via vår kundtjänst.
Så här enkelt sorterar du ditt matavfall
Låt blött matavfall rinna av i vasken och lägg sedan matavfallet i papperspåsen. Använd den ventilerade hållaren du fått av oss, den håller påsen luftig och torr. Hållaren kan ställas eller hängas upp i skåpet under diskbänken. Fyll inte över den streckade linjen, hellre för lite matavfall i påsen än för mycket. Stäng påsen noggrant och lägg den i kärlet för matavfall. Byt påse minst var tredje dag, även om den inte är full. Tänk på att du inte får sätta en plastpåse runt matavfallspåsen. Det färdigrötade matavfallet används som gödsel i våra jordbruk och om plast finns med så kommer detta slutligen hamna i maten vi äter.