Trivselregler - för allas trivsel

bild på tvättstuga

Alla ska trivas!

I ett hyreshus bor många familjer nära inpå varandra. Det kan vara människor med varierande vanor, intressen och arbetstider. De kan vara i olika åldrar och kanske från olika kulturer. Det är förståeligt att grannsämjan ibland sätts på prov, men om du och dina grannar visar varann hänsyn och respekt, blir boendet trivsammare för alla.

Hög musik

Stör inte dina grannar med skrik och hög musik(extra viktigt sent på kvällen) Det ska vara tyst och lugnt efter klockan 22.00. Ska du ha en större fest så meddela gärna grannarna i förväg. Det är du som är ansvarig för alla som ingår i hushållet, även dina besökare.

Tvättstugan är kanske det viktigaste gemensamma utrymmet i hela huset och en plats där goda grannrelationer kan skapas. Följ noga reglerna i tvättstugan och var rädd om maskinerna/ följ anvisningarna när du tvättar. Håll tiden så nästa hyresgäst kan börja tvätta i tid. Städa undan efter dig och lämna tvättstuga och torkrum i det skick du själv vill finna dem då du ska tvätta.

Rökning är inte förbjudet, men som alltid ska du visa hänsyn till dina grannar. Det är inte tillåtet att slänga fimpar från balkongen och ner på marken. Tänk även på brandrisken!

Trapphus Ställ inte saker i trappan eller utanför dörren. Cyklar, barnvagnar, skidor, skridskor och skor får inte hindra personal då trappan ska städas. Större och skrymmande föremål kan också vara i vägen om utryckningspersonal måste komma fram vid ett olyckstillfälle.

Mattor Skaka inte mattor från fönster eller balkong- tänk på de som bor under.

Cyklar och bilar Kör inte in i bostadsområdets gångar med cykel eller bil, barn kan leka där.

Hundar och katter Rasta inte hunden/katten i bostadsområdet utan gå till en hundrastplats eller hundtoalett. Plocka upp efter din hund/se efter din katt så de inte sätter sig i barnens sandlådor. Tänk på att du alltid har ansvar för ditt husdjur.

Mata inte fåglar - det kan locka till sig råttor och möss.

Ohyra Får du ohyra, som till exempel mjölbaggar i din lägenhet - kontakta genast Anticimex så ohyran inte sprider sig.

Grillning Det är inte tillåtet att använda grill med öppen låga på balkong eller uteplats. Endast elgrill som har termostat är tillåtet, för att undvika överhettning.

Håll din lägenhet ren och snygg!

Enligt Hyreslagen har man så kallad vårdnadsplikt för sin lägenhet, vilket betyder att man ska hålla sin lägenhet ren, städad och välordnad. Man får till exempel inte förvara sopor varken i lägenheten, på balkongen eller i källar- och vindsförråd. En ostädad och överbelamrad lägenhet kan leda till att både du och dina grannar kan få in ohyra som mjölbaggar, vägglöss, råttor eller kackerlackor med mera i lägenheten.